Wat is de functie van maagslijmvlies

Datum van publicatie: 14.09.2019

Braken is het ongewild naar buiten brengen van de inhoud van de maag en soms van de twaalfvingerige darm via de mond. De vertering van zowel eiwitten als vetten wordt voortgezet in de twaalfvingerige darm en de dunne darm.

Maagzuurremmende middelen kun je gebruiken als de klachten langere tijd aanhouden. Een acute maagslijmvliesontsteking gastritis is een kortdurende of tijdelijke ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de maag.

Er worden dan steeds kleine hoeveelheden voedingsbrij doorgelaten naar de twaalfvingeirge darm. Dit kan het ontstaan van een maagslijmvliesontsteking bevorderen. Overige rubrieken Nieuws Medisch woordenboek Nieuwsbrief. De werking van de maag wordt sterk beinvloed door het hormoon gastrine dat in de slijmvlieslaag in het onderste deel van de maag wordt geproduceerd.

Het gaat dan om stofjes als histamine, gastrine en somatostatine. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig. Dit zijn duidelijke alarmsignalen. Verschillende prikkels kunnen braken veroorzaken. Hoewel veel klachten als "maagklachten" worden aangeduid, spreekt de arts meestal van bovenbuikklachten.

Maagzuur is zo zuur dat je cellen ervan kapot gaan, als ze er direct mee in aanraking komen. De onmiddellijke aandacht van uw huisarts is dan vereist. Zo ontstaat de slijmlaag aan de binnenkant van de maag. Het is een reservoir, waar na de maaltijd wat in zit, dat dan voorbewerkt wordt om aan de reis door de darmen te beginnen. Het maagslijmvlies heeft een aantal belangrijke functies. Hier wordt het voedsel gekneed tot het klein genoeg is om door te stromen naar je darmen.

Deze webpagina gaat over de opbouw en functie van het maagslijmvlies.

 • Stop met roken. Op de hoogte blijven?
 • Gastrine heeft meerdere functies: het verhoogt het aantal spiersamentrekkingen in het onderste deel van de maag, het stimuleert de uitscheiding van zoutzuur en regelt de aanmaak van pepsinogeen, een enzym dat een rol vervult bij de afbraak van eiwitten. In de slijmvlieslaag bevinden zich de klierbuizen die betrokken zijn bij de productie van maagsap, dat een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering.

Heb je er veel last van. Huisman Aantal woorden: Vaste rubriek: Spreekuur. Eventueel kan de arts een maagbeschermend medicijn voorschrijven naast de pijnstillers. Steun ons met een gift Doneer. Zoeken in alle bronnen. Klieren in het maagslijmvlies produceren maagsap.

Symptomen & Ziektebeelden

Ze kunnen ernstige gevolgen hebben. Home Menselijk lichaam Maag. Tips: wat kun je zelf bij maagklachten doen? Houd jouw buik gezond Bekijk onze special.

Alle informatie die op contactpersonen importeren naar windows live mail website wordt aangeboden dient alleen voor informatieve doeleinden. Maagzuur is zo zuur dat je cellen ervan kapot gaan, wat is de functie van maagslijmvlies ze er direct mee in aanraking komen.

Daarnaast doodt het bacterin die met het voedsel mee je lichaam in komen. Als je erg vet hebt gegeten, dan doet je maag er langer over voordat het voedsel aan de darmen wordt doorgegeven. Terms of use. Histamine en gastrine bevorderen de uitscheiding van maagzuur!

Recent gezocht

Voedsel blijft gemiddeld drie uur in de maag. Ze staan hieronder genoemd. Zorg voor voldoende beweging.

 • Je bent hier: Home Gezondheid Maagklachten.
 • Soms kan een geringe afwijking hiervan al leiden tot maagklachten gevoelige maag.
 • Plaats het hoofdeinde van je bed 15 tot 25 centimeter omhoog.
 • De huisarts kan u ook doorverwijzen voor een gastroscopie inwendig kijkonderzoek van de maag in het ziekenhuis.

Werking Drie spierlagen laten de maag krachtig samentrekken en kneden daarbij het voedsel dat zich in de maagholte bevindt. Somatostatine remt de uitscheiding van gastrine en vermindert daardoor indirect de uitscheiding van maagzuur. Aanhoudende klachten kunnen het zichzelf achter de oren krabben zijn van een ernstige aandoening.

Wij zijn je graag van dienst. Maagzuurremmende middelen kun je wat is de functie van maagslijmvlies als de klachten langere tijd aanhouden!

Meer informatie en advies. Enkele tips:.

Functie van de maag

Eventueel kan de arts een maagbeschermend medicijn voorschrijven naast de pijnstillers. Daarna gaat de voedselbrij via de maaguitgang pylorus in kleine porties door naar de twaalfvingerige darm. De maag maakt je voedsel fijner door het te kneden en er wordt ook een begin gemaakt in de vertering van eiwitten en vetten.

Bij een acute maagslijmvliesontsteking zijn vaak wat lichte, oppervlakkige ontstekingen of irritaties van het slijmvlies te zien.

Waarschijnlijk zijn mensen met een verminderde weerstand vatbaarder voor zo'n infectie! De maag produceert echter maar een beperkte hoeveelheid lipase en kan dus niet al het vet afbreken. Meestal treedt er vermagering op, gepaard met pijn, Thats offensive.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 3

 1. Lotti:

  Belangrijk is de schadelijke prikkels zo veel mogelijk uit te bannen: minder koffie drinken, stoppen met roken, alcoholgebruik beperken tot een sociaal minimum, geen pepermunt eten en uitkijken met bepaalde pijnstillers zoals Aspirine, Nerofen, Brufen, Femex etcetera.

  Antwoord
 2. Shah:

  Maar altijd zijn het de hersenen die het uiteindelijke signaal geven. Histamine en gastrine bevorderen de uitscheiding van maagzuur.

  Antwoord
 3. Salsabil:

  Zoek op aandoening, symptoom of behandeling.

  Antwoord

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *